blogg

FÖLJ BOENDE OCH BYGGE

10 mars 2016

Sedan nyår tycker vi att vi haft svårt att få riktigt varmt i huset och därför har vi haft en person från en fläktfirma som har tittat över flöden och hur den lufburna värmen fördelas och han har justerat litegrann - men det handlade mest om finjusteringar. Bra också att få rent i ventilationskanalerna! Det största skillnaden blev dock när vi hade fjärrvärmebolaget på besök som konstaterade trycket i vår fjärrvärme var alldeles för lågt. Han vred upp det är och då blev det genast mycket bättre. Han tipsade också om att vi hade en inställning med nattsänkning - och det var inte den optimala inställningen för ett passivhus. Han menade att hus av den här sorten skulle ha ett kontinuerligt litet värmetillskott och det i sin tur skulle både spara miljö och pengar för att få en jämn belastning. Som vi haft det har systemet fått gasa på morgonen och under dagen för att sedan stängas av under natten. Detta har dragit onödigt mycket energi... Se där vad man kan lära sig efter nio år i samma hus...

 

 

22 maj 2015

Nu har vi bott i huset i strax över åtta år. Det rullar på fint och allt fungerar som det ska. Sajten byggahus.se har just gjort ett reportage om vårt hus. Du kan läsa reportaget här.

 

1 maj 2013

Tillskottsvärmen är avstängd sedan mitten av mars. Trots en ovanligt kall vår med bara ett par plusgrader har vi haft det varmt och skönt på grund av att det varit så mycket sol. Den värmer så bra in genom fönstren - och takfönstret ger bra vädring om det skulle bli för varmt inne.

 

 

9 februari 2013

Nu återkommer vintern igen och vi har ungefär fem minus. Vi har fortfarande företaget här med sin utrustning. Vi har stängt av vår ordinarie tillskottsvärme och kör nu med deras produkter. Det märks en tydlig skillnad på många sätt. Intressant faktiskt. Hoppas kunna visa lite av det här så småningom.

 

27 januari 2013

I förra veckan hade vi ett företag inom värmebranschen på besök. De har gjort studier och satt upp mätutrustning i ett passivhus där man inte var nöjda med komforten. Det drog från fönster och dörrar och var svinkallt på golven. Vi har inte de problemen, men de ville gärna använda vårt hus som en referens. Det ska bli intressant att se vad det kan ge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 december 2012

Vintern kom tidigt i år. Vi drabbades av en "snökanon" som tydligen bildas över Vänern och som sedan vräkte ned snö i bland annat vår trädgård. Vi har haft som mest -27 och har haft på vår tillskottsvärme sedan böjan av november - det blev inget nytt rekord i år. Kanske blir man mer frusen med åren? Ibland funderar vi över om det inte hade varit en god idé att investerat i en braskamin - men då hade vi snabbt fått för varmt... Vi har ett tag tittat lite på "spriteldade" mindre kaminer. I julklapp blev det två av den mindre sorten. I ett passivhus bidrar de med väldigt mycket värme. Kanske är detta passivhusbraskaminen?

 

En braskamin för ett passivhus! Inköpt på Cervera.

 

 

28 oktober 2012

Från och till har vi på värmen nu. Det har blivit vinter lite snabbt. När solen är framme värms huset upp fint utan tillskottsvärme. Mulna dagar behöver vi lite tillskott. På nätterna behövs det inte tillskottsvärme. Det blir lite pyssel att slå av och på. Visst skulle man kunna ha automatiken på hela tiden = lite regelbundet tillskott, men samtidigt känns det ju inte som man vill elda för kråkorna...

 

29 september 2012

Tittade just igenom när vi startade tillskottsvärmen i huset under åren. Sedan vi flyttade in har vi som senast startat i slutet på oktober. Vi tänker försöka slå det detta år. Just nu känns inte det som en omöjlighet. Vi har åter igen satt upp gränsen för när värmeväxlaren ska släppa ut värmen - alltså ta till vara så mycket som möjligt av den återvunna luftens värme. En sak som slår mig när vi tittar runt på olika andra passivhsuprojekt på nätet är det förhållandevis få som har "snedställda" fönstersmygar. Det har vi och tack vare det så är huset fantastiskt ljust, vilket ger en väldigt härlig känsla. I och med att väggarna är så tjocka så blir det ju vädligt stor yta som reflekterar det infallade ljuset.

 

12 september 2012

Nu närmar sig hösten på allvar. Det är fortfarande rejält varmt på dagarna och solen värmer upp huset fint. Vi har just satt på återvinningen av den utgående luften och då blir det nästan för varmt inne. Vi kommer i år vänta så långe som möjligt med att slå på tillskottsvärmen, ska bli intressant att se hur långt in på hösten vi kan avvakta.

 

19 december 2011

Om man jämför med de två tidigare vintrarna är väl den vinter vi har just nu mest att likna vid en lite kallare okotber... Kontsigt, vi som just börjat vänja oss vid snö och kyla. Men för huset är det såklart ingen match, vi har på lite tillskottsvärme, men såklart inga stora mängder. Får se om vintern tar fart efter nyår!

 

20 oktober 2011

Hösten blir allt kallare. Fler nätter har vi haft frost. Vanligtvis vid den här tiden har vi brukat smyga igång tillskottsvärmen på en liten låg nivå. Det har vi ännu inte gjort i år. Vi har ställt upp vår värmeväxlare lite grann i återvinningstemperatur och på så sätt har vi märkt att vi kan krama ur lite mer värme ur växlaren. Det märks en avsevärd skillnad. Sedan är det såklart så att dagar med sol värmer upp huset fint genom de effektiva fönstren.

 

 

21 augusti 2011 - Missa inte att beställa ditt eget exemplar av filmen om Skandinaviens första passivhus! Klicka på bilden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 maj 2011

I dagarna har vi bott fyra år i huset. Vintern var inte riktigt lika kall som den förra. Och det var ju som väntat - inga problem nu heller. Vi körde luftfuktare i vintern och det märktes att luften var mer behglig jämfört med utan fuktare.

 

18 december 2010

Liksom förra vintern är det svinkallt! Snön kom i början av november och har sedan legat. Köldrekordet ligger på -20.2 grader. Eftersom huset är så välventilerat så blir det också torrt. Vi har köpt två luftfuktare för att se hur det fungerar. Det verkar vara en trend som sprider sig. Vår tillskottsvärmare från fjärrvärmen tickar och går. Jag är väldigt nöjd att vi valde fjärrvärmen för tillskottsvärmen och inte någon lösning med elbatteri. Det hade känts betydligt mer oroande nu när elpriserna rakar i höjden.

 

10 oktober 2010

Om någon månad är det dags för fjärde vintern i huset. Förra vintern var en rejäl prövning - men huset fungerade fint. Vi har ännu inte satt på vår extravärme. Det har varit en ovanligt mild höst. Men jag tror att vi kommer slå på värmen endera dagen. Ett problem vi inte löst inför vintern är påfrysningen av vårt luftinsug. Riktigt kalla dagar - som under förra året kunde vara rejält fuktiga, konstigt nog, fick vi en snöbollseffekt utanpå insuget. Det blev helt enkelt en stor snöklump utanpå gallret. Det gör att det kommer inte mindre luft i huset och på så vis ventileras inte huset lika bra - och det är risk att temperaturen sjunker i huset. Men vi hoppas lösa detta snart. Alla tips emottages med tacksamhet...

 

17 mars 2010

Värsta vintern. Sedan 1920. Eller 1974. Eller... Ja, det är bara att konstatera att det varit hur kallt som helst - och hur mycket snö som helst. Termometern har som lägst halkat ned till -28.7 grader och medletempraturen har legat under -10 grader under väldigt stora delar av decmember-mars.

Vi får hela tiden frågor hur det går att bo i vårat hus "Nu när det är så kallt? Har ni frusit?"

Nej, vi har inte frusit.

 

Alla passivhus på de här breddgraderna i alla fall, måste ha möjlighet att aktivera ett värmevatteri. I Lindåshusen i Göteborg är de kopplade till en elpatron, andra har den kopplad till berg- eller jordvärme. Vår är kopplad till fjärrvärmen som vi ändå har för varmvattnet. Beroende på hur varmt vi vill ha det inomhus kan vi, i liksom vilket annat hus som helst reglera värmen. Grejen med passivhus är ju bara att det går åt mindre ernergi för uppvärmning än motsvarande hus som inte är byggt som passivhus. Svårare än så är det inte. Sen finns det ju alltid olika nivåer på förbrukningen. Den som bor i Skåne behöver inte ha lika mycke värme på som den som bor i Norrland och effekten märks på värmeräkningen, i ett passivhus och i ett "vanligt" hus. Eldar man sedan dessutom i en egen kamin så får man ju värme därifrån. Vi har ingen kamin och släpper på så vis inte ut onödigt med farliga ämnen i luften. Det känns bra för oss, medans andra inte bryr sig och det säger vi inget om. Man måste utgå från sin vardag, sitt behov, sina möjligheter och begränsningar. Därför står vi heller inte på barriakaderna och skriker "passivhus åt alla!" Att bo i ett passivhus passar oss bra. Så enkelt är det. Just nu planerar vi för att skriva en bok där vi kan gå lite mer på djupet kring detta med passivhus.

 

11 oktober 2009

Hösten är här och flera nätter har inneburit några minusgrader. Vi har det varmt och skönt i huset och har inte satt på någon tillskottsvärme än från vårt varmvattenbatteri. Har just bytt filter i värmeväxlaren och det funkar fint, enkelt och smidigt. (ska bytas varje halvår) Många undrar om det är mycket att sköta med ett passivhus, men filtren är det enda vi behöver tänka på. Under sommaren har vi gjort av med 1200 kWh varmvatten och det blir i genomsnitt precis 10 kWh/dag för varmvatten. Bra att ha den siffran och jämför med när vi sedan ska summera vinter nummer tre i huset.

Det är kul att se att passivhustekniken sprider sig alltmer. I vårt närområde ska det byggas ett trettiotal radhuslägenheter med denna teknik och överallt i landet sätts fokus på detta. Kul att ha fått gå lite i bräschen för detta... Vi har just gjort klart filmen om huset och där summerar vi nu också vårt hus efter vinterperioder. Vi har även kortat ned den till behändiga 25 minuter ca. Köp den gärna om du vill veta mer om hur det går till att planera, bygga och bo i ett passivhus.

 

17 april 2009 - 2 år i huset

Vilken skillnad det har varit på denna vinter och vintern förra året! Vi har haft som mest -17 grader, men massvis med dagar runt -10. Det var vi aldrig i närheten av förra året. Det är nästan så vi hållit andan. Hur ska det gå för vårt stackars hus som måste stå ute om natten... Men det har inte varit något att oroa sig för. Trots att det varit sådan stor skillnad i temperaturen så har vi inte gjort av med så mycket mer tilförd värme jämfört med förra. Den totala förbrukningen är nu uppe i 14 714 kWh för värme och varmvatten för två år. Första året hade vi en förbrukning på 6 700 kWh, det innebär ca 1 300 kWh mer detta år och då räknar vi med att i takt med äldre barn duschas det mer... Ungefär 4 000 kWh totalt för värmen vilket ju känns bra! Men det är klart - allt beror ju på vad man jämför med. En familj som eldar jämt i sin kamin och har gratis ved gör ju säkert av med mindre - men då tillför man kanske mer koldioxid osv. Det viktiga är ju trots allt att den lösning man valt känns bra i hjärtat, passivhus eller annat... det finns ju som bekant många vägar att gå...

Vi har också fått ordning på automatiken som styr värmetillskottet och det fungerar bra

Vi har också tillsammans med företaget Colores och fotografen Sergio Joselovsky och arkitekten Åsa Fall, påbörjat arbetet med en ny webbsatsning åt Västra Götalandsregionen som i EU-projektet "Build with care" sätter extra fokus på energieffektivt byggande.

 

22 december 2008

Det har än så länge varit som mest -6 grader utanför vårt fönster, men mest har temperaturen hållit sig runt noll. Vi har nu testkört med automatiken för tillskottsvärmen sedan mitten av oktober. Vi kan konstatera att en vanlig standardautomatik fungerar sådär till ett hus av den här typen. Vårt givare är ställd så att den har nattavstängning. Det innebär att den får gasa på rejält mycket för att ta igen det den tappat under natten. Detta ger oväntat stor förbrukning under den här perioden. Nu har vi stängt av automatiken och justerar manuellt liksom förut - i väntan på den bättre lösning.

 

 

26 oktober 2008

Hösten kommer mer och mer. Det har börjat blåsa kallt och på nätterna kryper termometern vissa dagar under nollstrecket. Nu har vi äntligen fått automatiken i drift. En liten givare sitter på väggen i vardagsrummet. Den är inställd på 20 grader och styr växlaren till fjärrvärmen. När temperaturen går över 20 grader skall den slå ifrån och när den understiger skall den aktiveras, smidigt och enkelt. Nu behöver vi själva inte slå av och till manuellt. Men det mest revolutionerade är den nya ljuddämparen som installerades i fredags. Innan lät det ett brum på 35dBA från fläktarna i värmeväxlaren, rakt in i sovrummen. Det var oerhört störande. Nu hörs det knappt något! En fantastisk skillnad! Vi har också äntligen fått en ett öppningsbart fönster i ytterligare ett rum på övervåningen - det kommer vi trivas med i sommar. Tack för det Vårgårdahus! Nu blir det spännande att se hur huset uppför sig under vinter nr 2. Om en knapp månad skall jag berätta om vårt hus på en konferens om Passivhus anordnad av IVL - Svenska Miljöinstitutet. Det är alltid kul att träffa passivhusintressenter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 augusti 2008

Läste idag om att bygget av ytterligare en villa byggd som passivhus håller på att avslutas, ävem det i Lidköping. Inom en månad kommer en till passivvilla byggas, ett stenkast från oss. Ett av husen byggs av Värsåsvillan medan det andra byggs av en privatperson som är snickare. Kul att det är fler som vågar bygga passivhus.

Vi väntar med spänning på när Vårgårdahus skall bygga sitt nästa passivhus... Ãnnu har jag inte hört något om det från dem. Sommaren är ju snart slut och vi har haft en bra sommar i huset. Avsaknaden av vettig solavskärmning på vår östersida gör sig påmind på sommaren. Men nu skall vår arkitekt Hans Knutsson titta vidare på problemet

och komma med förslag till en lösning. I väntan på detta har vi ibland blockerat ut solen och värmen med kuddar i fönstren. Det går ju utmärkt att ställa kuddar i de djupa fönstersmygarna. Men nu har vi lärt oss att man INTE kan göra det. Plötsligt när vi kom hem en dag gick vi upp på övervåningen och kände att det luktade bränt.

 

Vi tog ned en kudde som var het som en stekpanna på spisen. Och fönstret. Det hade spruckit. Jag har nu lärt mig att glas är ett levande material och om det inte är härdat glas så kan det spricka. Vi har bytt filter i värmeväxlaren för andra gången och det behvödes verkligen. Vi som bor i en liten stad, nästan på landet. Då kan man undra hur filtret skulle se ut mitt i Stockholm, eller Göteborg. I Peking är det säkert omöjligt att ha värmeväxlare...

 

 

8 juni 2008

Sommaren är här sedan länge, det har inte regnat sedan tre veckor och det är rejält varmt. Härligt! Man märker dock att vi lagt för lite energi på solavskärmning. Vi har en rejäl "keps" på fönstren mot söder, men öst och sydöst har ingen avskärmning och vi får in mycket värme från solen den vägen.

Men nu har vi upptäckt en bra lösning på detta, en sorts persienn som inte går att se in genom, men det går bra att se ut genom den (!) Men det bästa av allt är att den tar bort 95% av värmen från solinstrålningen.

 

Väntar med spänning på resultatet från våra mätningar. Borde komma vilken dag som helst nu. Jag har varit och berättat om vårt hus på IVL - Svenska miljöinstitutet - mycket roligt att få berätta om hur vi tänkt kring vårt passivhusbygge. Träffade mycket trevliga och engagerar branschfolk. Vi kan konstatera att huset ockå fungerar oerhört bra som musiksstudio. Huset är på grund av sina tjocka väggar oerhört tyst. Rebecca har lagt all sång på sitt kommande album i vårt musikrum. Det är en härlig känsla att stå i huset och titta ut över åkrar och skog och sjunga? Det är inte svårt att hitta inspirationen.

 

Läs mer på Rebeccas webbplats, klicka här.

 

 

19 april 2008 - Ett år i huset!

Nu har vi bott ett år i huset och det är dags att summera. Hur har det gått? Aton teknikkonsult, KTH, LTH och Vårgårdahus har mätt allt - på tvären och längden och snart kommer

alla resultat att sammanställas och presenteras på denna webbplats. Det vi hittills kan summera är åtgången av

fjärrvärme för uppvärmningen. Den stannar på 3071 kWh. Det är vi jättenöjda med och det ligger under värdena för passivhusnormen. Förövrigt trivs vi oerhört bra och är jättenöjda

med funktion, planlösning och läge. Snart kanske tomten blir klar också...

 

 

21 mars 2008 - vintern är här - igen!

Nu har vi gjort av med totalt ca 3300 kWh för värmen under våra elva månader i huset. Den andra och avslutande provtryckningen gjordes häromveckan och den visade på mycket gott resultat.

Dock måste ljudnivån på luftinblåsen justeras, vid mätningar visas det att vi har en nivå på 35 dBA vilket ju är betydligt mer än de 24 dBA som är den satta gränsen för oss. Vi får fortsatt

mycket frågor kring huset, inte minst så är man intresserad av kostnaderna. Vad kostar ett passivhus jämfört med ett vanligt hus? Detta är en självklar fråga - men svår för oss att svara på.

Vi har hört allt från "inte dyrare alls" till "ungefär 10 % dyrare" Vi kan inte svara på den frågan eftersom vi aldirg räknat på vad vårt hus kostar som "vanligt" hus. Det var liksom aldrig aktuellt

för oss att tänka i de banorna. Antingen ett passivhus eller inget nytt hus alls. De extra pengar det eventuellt kostar får man ställa mot känslan av passivhusets alla positiva sidor och att vi kan känna

oss säkra på att vi bidrar minimalt till koldioxidutsläppen från vårt boende. (däremot kan man få dåligt samvete efter en tur med den bensindrivna bilen... ;-(

 

27 februari 2008 - OOOOTROLIGT! JÃTTEKUL!!!

Igår, 28 februari 2008, blev vi belönade med Paroc, Tidningen Byggindustrin och Växjö Universitets pris "Villapriset". Helt oväntat och förstås väldigt inspirerande!

 

21 februari 2008

Ãntligen! Den första februari drog mätningarna igång. Vi mäter inne- och utetemperatur, varmvattenåtgång mm. Förbrukningen är nu ca 2 500 kWh för värmen och vi ligger på en bra nivå jämfört med de beräkningar som är gjorda. Framöver kommer vi delta vid ett antal olika seminarier kring passivhus och har även blivit inbjudna till riksdagen för att berätta om vårt hus. Det är roligt att fler och fler upptäcker det självklara med att bygga lite smartare. Ã?ven mediaintresset är fortsatt stort och det är alltid kul att nå nya målgrupper. Reponsen på filmen är mycket god och vi planerar just nu för en fortsättning på historien Har du frågor lring passivhus i allmänhet eller Villa Malmborg i synnerhet går det bra att använda länkarna ovan.

 

Nu finns en 8-sidig broschyr om Villa Malmborg som du kan ladda ned här. För att ladda ned; klicka här (.pdf, 8 MB), eller på bilden ovan. Vill du hellre beställa broschyren i tryck, klicka här

 

2 januari 2008

Fram tills nu har vi gjort av med ca 1240 kWh för värmen och vi väntar fortfarande på den riktiga kylan. En fråga vi funderar på just nu är om det är en mänsklig rättighet att gå runt i sitt hus barfota och i t-shirt mitt i vintern? Eller är det tänkbart att man sänker medeltemperaturen i sitt hus någon grad? Man har ännu inte lyckats få till mätningarna i vårt hus (som skall ligga till grund för en utvärdering) så vi vet inte exakt vilken medeltemperatur vi har, men det diffar med ett par grader mellan morgon och kväll. (vi har digitala termometrar

på några ställen i huset så vi håller lite koll själva) Kanske beror differensen mellan natt och morgon på att automatiken som skall sköta samarbetet mellan fjärrvärmeanläggningen och värmeväxlaren ännu inte är inkopplad så vi får sköta temp-inställningen själva. Filmen vi producerat visar sig vara mycket populär och vi får många beställningar av den och det är ju kul om fler kan upptäcka passivhuset som ett bra alternativ till ordinarie hus-utbud.

 

9 december 2007

November har passerat och har varit ovanligt mild, början av december likadant. Som mest har vi haft -7 grader. Inomhusklimatet är bra, men man kan konstatera att temperaturen i huset sjunker mellan 1.5-2.5 grader på natten - oavsett om det är vinter eller sommar. Vi har sedan inflyttningen gjort av med ca 2700

kWh för varmvatten och tillförd värme. Vi beräknar att ca 500 kWh av dessa är för vår värmetillförsel. De beräkningar vi har säger att vi skall köpa ungefär 3000 kWh per år för värme vid 20 grader i inomhustemperatur.

 

10 oktober 2007

Trädgården börjar alltmer ta form. Vi försöker lägga fokus på att trädgården skall vara hyggligt underhållsfri - utan att det blir trist. Panelen som är gjord av gran blir allt mörkare. Järnvitriolen är struken en gång med lite silverbets. Snart kommer panelen ljusna och bli silvergrå. Det blir allt kallare ute. Men inne håller sig temperaturen mellan 20-24 grader beronde på solinstrålning. Vi har just haft ett avslutande avstämingsmöte med samtliga inblandade i projektet. Under november kommer mätningarna av temperaturer, vind mm att påbörjas.

 

Augusti 2007

Boverket är beställare av en film om passivhustekniken och projektet kring Villa Malmborg. Arbetet med att sammanställa materialet till filmen är påbörjat. Filmen skall vara klar under oktober 2007.

 

Juli 2007

Mätningar av luftflöden och temperatur visar att huset är stabilt och håller jämna flöden och behagliga temperaturer. Villa Malmborg var just föremål för ännu ett reportage, denna gång i Mariestadstadstidningen. Totalt är vi uppe i ett tjugotal mediepubliceringar. Intresset för detta sätt att

bygga hus ökar ständigt. Det är inte så konstigt i och för sig. EU-komissionen lär ha fattat ett beslut om att passivhusbyggen skall öka markant i Europa under de närmaste åren.

 

Juni 2007

Nu startar nästa process - mätning och uppföljning. Lunds Tekniska högskola följer projektet under ett antal år och mäter tillsammans med Vårgårdahus och Statens provningsanstalt enerigåtgång, vind, temperatur osv. Allt detta för att liknande kommande husbyggen skall kunna genomföras på ett säkert

sätt och då är erfarenheterna från Villa Malmborg mycket viktiga för att kunna gå vidare i produktutveckling och byggteknik. Vill du vara med på vår e-postutskickslista? Klicka på "kontakt" och fyll i dina önskemål. Det går också bra att annonsera på denna webbplats, använd kontaktformuläret för detta också.

 

Maj 2007

Ã?ntligen är allt på plats. De sista kartongerna är inburna och uppackade. Värmeväxlarsystemet är igång och vi har hela tiden ny fräsch luft i huset. Luften byts varannan timme i huset och den utgående luften värmer upp den ingående vilket ger en behaglig och kontrollerad temperatur.

 

Mars 2007

Målarna är på plats. Kakelsättaren jobbar på och parketten läggs. Snart kommer trappa, kök och badrumsinredning. Inflyttningen närmar sig - och det känns naturligtvis helt otroligt, efter två och ett halvt år av planerande.

 

Väggarna är tjocka, ca 50 cm och det gör att de framstår som djupa schakt - om man inte snedställer smygarna. Vår fantastiske arkitekt kom upp med idén och snedställningen medför också att ljuset reflekteras in i rummet, vilket ger ett ljust härligt intryck. På utsidan har vi inte mer fönsteryta än ett traditionellt hus från 1970-talet. På insidan - upplevd förnsteryta som ett modernt "glashus"!

 

Våra underentrepenörer gör ett fantastikt jobba! Ove från Jubels golv lämnar inget åt slumpen. Resultatet blir otroligt bra, rakt, vinkelrätt och rätt fall, överallt. Helt klart orehört imponerande!

 

9 februari 2007

Provtryckningen gick bra, Statens Provningsanstalt utförde testet som visade lite läckage runt fönster men det var lätt åtgärdat. Snart är gipsning av alla väggar klara, spackling och målning är påbörjat, kakel och klinker i bad/duschrum påbörjas under vecka 8. Innertaket är på plats i nästan hela huset.

 

Super-snickarna

Torbjörn och Siewert borde få pris - oerhört duktiga, noggranna och trevliga. Bygger huset inifrån. Ingen detalj lämnnas åt slumpen. Lugnt och metodiskt jobbar de med varje moment.

 

31 december 2006

 

Arbetet med att isolera invändigt pågår, ventilation och el kommer påbörjas i början av januari och huset skall provtryckas i mitten av månaden.

 

15 oktober 2006

Taket är tätt, väggarna monterade och några av fönstren är på plats. Vädret har varit bra, inget regn vilket gjort att arbetet löpt på mycket smidigt.

 

22 september 2006

Väggblocken byggs ihop i fabriken av Vårgårdahus skickliga snickare. Fasaden har anlänt och i järnvitriolen har man lagt i lite silverbets för att påskynda "gråningsprocessen". Det är viktigt att få huset helt tätt, lägg märke till plasten som är "över" Den skall sedan vikas emot ytterväggblocket och omsorgsfullt tejpas tät.